בני מצווה: מדוע מניחים תפילין

בר מצווה זה אירוע משמעותי ומרגש: הילד הקטן הפך לנער והגיע לגיל מצוות, ולכן חלים עליו מצוות ומנהגים כמו הנחת תפילין, מסורת שקיימת עוד מימי התנ"ך. מה המקור של מצוות הנחת התפילין? מתי ואיך מניחים תפילין? כל התשובות במאמר שלפניכם.

הכל על מצוות הנחת תפילין

הנחת תפילין היא מצווה ביהדות לפיה גברים החל מגיל בר מצווה צריכים להניח תפילין מידי יום, למעט ימים מיוחדים. את מצוות הנחת התפילין נהוג לקיים בזריחה בזמן תפילת שחרית, וניתן להתעדכן בזמני היום באתר כיפה. ערכת התפילין מכילה "תפילין של ראש" המחובר לקודקוד הראש, ו"תפילין של יד" המחובר לאורך האמה והזרוע.

מדוע מניחים תפילין?

מצוות הנחת התפילין מתייחסת לגברים החל מגיל 13, ונהוג לציין זאת באירוע בר מצווה, בו הנער עולה לתורה, מקריא בטעם את פרשת השבוע הרלוונטית ומניח תפילין בבית הכנסת. בכתבי הקודש היהודיים יש לא מעט התייחסויות למצוות הנחת תפילין: על פי הכוזרי, התפילין נועדו לחבר את האדם לאלוהים ולהזכיר את יציאת מצריים, ולכן מניחים את התפילין על ראש – חיבור למחשבה ולזיכרון, ועל היד – ליד הלב שהוא מקור כל כוח הגוף האנושי. הרמב"ם פירש את מצוות הנחת התפילין כקדושה ובעלת השפעה על ההתנהגות והמחשבות, ואמר שכשאדם מניח תפילין הוא מפנה את תשומת ליבו לעבודת השם ולדברי אמת בלבד. לפי המהר"ל, מטרת הנחת התפילין היא לגרום לאדם להרגיש חיבור לאלוהים על ידי הנחתם כנגד שני מרכזים חשובים בגוף – המוח והלב, כך שהם מזרימים אנרגיית חיים למקומות אלה.

 

 

מתי יש להניח תפילין?

את התפילין יש להניח בגוף נקי בלבד, ולכן צמצמו את זמני הנחת התפילין לבוקר בעת תפילת שחרית. ישנן קהילות, כמו קהילת תורת החיים, שמניחות תפילין לאורך כל היום. לפי ההלכה מותר להניח תפילין במשך כל שעות היום ולא בלילה, בשבת או בחג, מפני שגם התפילין וגם השבת או החג הינם אות, והנחת התפילין בשבת היא זלזול באות של השבת. אדם אשר נמצא באבל לא צריך להניח תפילין ביום הראשון של האבלות, אך יכול להניח תפילין החל מהיום השני. בתשעה באב נהוג להניח תפילין רק בערב בעת תפילת מנחה, ויש קהילות הנוהגות להקדים את תפילת המנחה ואת הנחת התפילין ביום זה.

איך מניחים תפילין?

את התפילין נהוג להניח קודם על היד ואז על הראש. את התפילין של היד יש להניח על היד החלשה יותר, למרות שיש קהילות הנוהגות להניח על יד ימין בלבד. את בית התפילין מניחים במרחק שתי אצבעות מהמרפק ובנטייה לכיוון הלב. לאחר מכן יש להדק את רצועת הלולאה וללפף את הרצועה סביב הזרוע שבע פעמים לפי המסורת האשכנזית, או שמונה פעמים לפי המסורת הספרדית. אחרי שהתפילין של היד מקובע, עוברים לתפילין של הראש – יש למקם את הבית בחלק הקדמי של המצח, כשהקצה החיצוני עומד מעל הרווח שבין העיניים, ולהדק את הרצועה סביב הקרקפת. לסיום כורכים את התפילין סביב היד ליצירת האות ש'. כך גם מתקבלות האותיות ד' בצורת הקשר בתפילין של הראש, והאות י' בצורת הקשר לאורך הזרוע, ונוצרת המילה "שדי" – אחד מהשמות של אלוהים.

לסיכום

כשנער מגיע לגיל המצוות נהוג לציין זאת בחגיגות בר מצווה, אירוע מאוד מרגש במהלכו מניח הנער בפעם הראשונה את התפילין. מצוות הנחת התפילין היא עתיקה וקדושה, ומתקיימת מידי בוקר עם תפילת השחרית. בקהילות שונות יש מנהגים שונים לגבי קיום מצוות הנחת התפילין, אך בכולן מודגש הקשר עם אלוהים וחיבור לשורשי היהדות.