בר מצווה: מהי פרשת השבוע שלי?

בר מצווה הינו אירוע מרגש, בין אם משפחת הילד חילונית או שומרת מסורת. מדוע? גיל מצוות מסמן שאותו ילד הופך לאיש קטן, שעתה מחויב במצוות ואף יכול להשלים מניין. את אירוע הבר מצווה נוהגים לחגוג באופן משמעותי והוא כולל שלושה שלבים: טקס הנחת תפילין (ביום חול), עלייה לתורה באמצע השבוע ועלייה לתורה הנערכת בשבת.

מציאת הפרשה שלכם

עליה לתורה בשבת כוללת את פרשת השבוע, אותה ניתן לאתר באמצעות תאריך לידה וזמן הלידה (לפני או לאחר השקיעה), כאשר מי שחשוב לו, גם יכול לבחור בין נוסח קריאה ספרדי, אשכנזי ומרוקאי. הפרשה שמתקבלת היא אותה פרשה שנקראה בשבוע שהילד נולד, כך שבזכות היצמדות ללוח השנה העברי, היא תמיד נשארת קבועה – בכול שנה מחדש.

בר מצווה: מהי פרשת השבוע שלי?

הכירו את הפרשות השונות

באופן כללי יש כ- 12 פרשות בספר בראשית, 11 פרשות בספר שמות, 10 פרשות בספר ויקרא, 10 פרשות בספר במדבר, 11 פרשות בספר דברים ויש 17 פרשות אשר מתייחסות למועדים מיוחדים: כגון שבת פרה, שמיני עצרת, ראש השנה יום א', סוכות, פסח, שביעי של פסח, שבת חול המועד פסח וכדומה. מכאן שיש סה"כ כ71 פרשות, כך שלצד תחושת ההתרגשות, גם מסקרן לראות איזו פרשה קשורה בכל אחד.

ספר בראשית

מבקשים דוגמה? בואו נבחן את פרשות ספר בראשית: בראשית (בראשית א, 1 – ו, 8), נח (בראשית ו, 9 -יא, 32), לך לך (בראשית יב, 1 – יז,27), וירא (בראשית יח, 1 – כב, 24), חיי שרה (בראשית כג, 1 – כה, 18), תולדות (בראשית כה, 19-כח, 9), ויצא (בראשית כח, 10 – לב, 3), וישלח (בראשית לב, 4 – לו,43), וישב (בראשית לז, 1 – מ,23), מקץ (בראשית מא, 1 – מד,17), ויגש (בראשית מד, 18 – מז,27), וויחי (בראשית מז, 28 – נ,26).

חיבור אישי לפרשה

מעניין להעלות את מה שהחסידות טוענת: לכל יהודי יש את החלק הייחודי עבורו בתורה. טענה זו מובילה לבחון האם הפרשה אכן קשורה למקרים בחיינו – למאפייני אישיות, לתחושת חיבור אישית לפרשה וכדומה, וכיוון שאכן מדובר בגיל בו הילד בשל להעלות מחשבות עמוקות ולהתפלפל באופן פילוסופי משמעותי, הרי שנהוג בעת הכנת הדרשה לחפש אחר הקשר האישי, כך שגם אם תחילה נראה שהוא אינו קיים, מומלץ להעמיק את החיפוש, להעמיק במשמעויות, להתחבר לדמויות, לבחון את הערכים שמופיעים בפרשה ובאופן כללי לצלול את תוך פרשת השבוע ולחיות אותה עד כמה שניתן.

פרשה לצד דרשה

פרשת השבוע הינה הבסיס לדרשה, ועל כן ילד שמבקש לקבל סיוע על מנת למצוא את הכיוון האישי שלו, עשוי לקבל עזרה חשובה בספרים השונים וברשת, בהם מחכים לו תקציר, הרחבות, פרשנות מקצועית וכדומה, אך בסופו של יום הפרשה צריכה להיכתב מתוך חיבור אישי של הילד וכמובן לכלול אלמנטים משלימים, כגון מידע אישי, מידע משפחתי, הסבר אודות השם, התפישה לגבי האחריות שהגיל מביא עמו וכדומה.

לקראת העלייה לתורה

לבסוף נציין שלצד כל ההתרגשות שיום בר המצווה מביא עמו וההכנה שיש לעבור לקראת הקראת הפרשה, גם יש מגוון דברים נוספים שיש לבצע, כך שמלבד לקנות סוכריות (אותן נהוג לזרוק מעזרת הנשים), גם יש לוודא מול גבאי בית הכנסת שאותו תאריך רצוי, אכן פנוי, להבין מי עומד לעלות ביחד עם חתן הבר מצווה, לוודא מראש מיהו החזן באותו היום, מי יפתח את ארון הקודש ואף יש להתחיל להודיע למוזמנים שיישרנו את התאריך, וזאת כי תפקיד האורחים לעשות שמח ולתמוך באווירה.